Als student was de stap van Latijn-Grieks in mijn middelbaar in Eeklo naar de opleiding geneeskunde aan KU Leuven groot want ik had weinig uren wiskunde, fysica, chemie en biologie achter de kiezen. Gelukkig waren er in de eerste kandidatuur monitoraatsoefeningen voor deze basisvakken. Het vademecum voor studenten uitgegeven door LOKO formuleerde het plechtig: ‘Deze instelling werd in Leuven opgericht om de eerstejaarsstudent te begeleiden en om de overgang te vergemakkelijken van het secundaire naar het universitaire onderwijs. Elke faculteit, elke richting heeft zijn eigen monitoraat.’ Zonder het monitoraat zou ik nooit geslaagd zijn voor deze vakken.
Als docent heb ik de waarde van deze vakken opnieuw weten in te schatten. De opleiding geneeskunde is in de loop der jaren drastisch veranderd en het testen van ‘Kennis en inzicht in de wetenschappen’ (KIW) – dus wiskunde, fysica, chemie en biologie – zit nu in het toelatingsexamen (dat nog niet bestond toen ik begon te studeren). Ze zijn de fundamenten waarop de Biomedische Wetenschappen rusten.
Als rector zal ik garant staan dat deze disciplines en hun eigen opleidingen integraal deel blijven uitmaken van KU Leuven. Niet de grootte maar de kwaliteit is het evaluatiecriterium. Bijvoorbeeld in de herziening van het allocatiemodel waarvan ik de discussie wil openen. Ik hoop dat iedereen constructief op deze trein durft te springen en er samen hard over wil nadenken. Per slot van rekening zijn wij academici. We schieten onszelf in de voet indien we de kop in het zand blijven steken. Ik zal oprecht naar alle bekommernissen luisteren zodat we tot een verfijnd, gedragen model komen dat als kompas kan dienen voor ons beleid op vlak van onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Meerstemmigheid als voorwaarde tot besluitvaardigheid, daar sta ik voor.