Skip to main content

De rectorverkiezingen zijn telkens weer een bijzonder moment van democratische reflectie, dialoog en engagement. Met trots en dankbaarheid kijk ik terug op een campagne waarin respect voor elkaars visie en inzet centraal stond. Vanuit een positieve en verbindende houding heb ik mijn programma gedeeld, gestoeld op samenwerking, transparantie en daadkracht, met bijzondere aandacht voor het welzijn van eenieder, het belang van een krachtige internationale positionering en de in deze tijden zo nodige bescherming van de academische vrijheid.

De titel van mijn programma, “Bouwen op vertrouwen”, is meer dan een slogan. Het is een uitnodiging. Een uitgestoken hand naar iedereen die samen wil bouwen aan de toekomst van onze universiteit. Tegelijk engageer ik mij om met luisterbereidheid en vastberadenheid werk te maken van de bekommernissen die ik heb gehoord, en de uitdagingen die voor ons liggen. Dossierkennis groeit altijd, maar leiderschap zit in de stijl waarmee je het verschil maakt. Die is authentiek en inspirerend – gericht op vertrouwen geven, kansen creëren en mensen versterken. 

We moeten durven hervormen. Minder controleren. De werkdruk verlagen. Terug naar de essentie: inspireren, innoveren en impact creëren. Ik wil me inzetten voor AI-geletterdheid voor iedereen, voor een sterk verankerd en gedragen internationaal beleid, voor een duurzame universiteit, en voor doordachte mentoring voor iedereen, met bijzondere aandacht voor vrouwen, internationale studenten en medewerkers, en ondervertegenwoordigde groepen.

KU Leuven is een universiteit van wereldniveau – dat moeten we koesteren én versterken. Onze universiteit moet zich zichtbaar en krachtig in de samenleving positioneren. Zoals academische vrijheid is vrijheid van meningsuiting een fundamenteel recht dat we moeten beschermen, altijd.

En ja, het debat over allocatie van middelen maakt veel emoties los. Net daarom moet het gevoerd worden. KU Leuven moet voorbereid zijn op een nieuw Vlaams financieringsmodel zodat we samen richting kunnen geven aan een evenwichtig en toekomstbestendig beleid. Dat vraagt om keuzes die verder gaan dan cijfers en studentenaantallen – keuzes die ook recht doen aan de strategische en maatschappelijke waarde van elke discipline, klein of groot. KU Leuven is leidend in al haar disciplines. Die kracht willen we behouden en verder versterken.

Ook de academische kalender verdient aandacht. Laten we de volgende jaren gebruiken om stapsgewijs het debat met de andere universiteiten op te starten, met veel ruimte voor interne dialoog. Samen kunnen we bekijken waar bijgestuurd moet worden, zeker nu het onderwijslandschap snel verandert door de impact van AI en de vele evoluties en globale uitdagingen.

Het is tijd voor een nieuwe wind, eentje die KU Leuven nog sterker maakt in haar mensgerichte aanpak, die ruimte geeft aan onderzoek en onderwijs, en die onze blik ook resoluut naar buiten richt.

Ik heb campagne gevoerd met een positieve, verbindende toon. Ik blijf trouw aan die stijl. Ik hoop oprecht dat het inhoudelijke debat – gevoed door sterke ideeën en gedragen visies – blijvend de bovenhand houdt aan onze universiteit.

Samen gaan we een mooie toekomst tegemoet.

Severine