Skip to main content

Zoals haar zusteruniversiteit is KU Leuven “een vrije, open en geëngageerde universiteit” (dixit UCLouvain-rector Françoise Smets). We zijn geenszins een pauselijke of kerkelijke instelling. Rome is Leuven niet en Leuven is Rome niet.

Onze universiteit  is “ontstaan en gegroeid in de katholieke traditie” en fungeert als “een kritisch denkcentrum in en voor de katholieke gemeenschap” zoals de opdrachtverklaring van KU Leuven het formuleert. Dat onderschrijf ik uiteraard.

Ik stel de K van KU Leuven niet in vraag. Dat zei ik vorige week tijdens één van mijn presentaties. We zijn trouw aan onze traditie maar onze identiteit ontwikkelt zich in interactie en is permanent in verandering. Als universiteit moeten we altijd en overal onze vrijheid en onafhankelijkheid bewaren. En ons laten leiden door wetenschappelijke nieuwsgierigheid en de permanente zoektocht naar waarheid.

KADOC – Documentatie- en onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving – is aan KU Leuven een treffend voorbeeld van een organisatie die ooit begonnen is als exclusief katholiek maar intussen samenwerkt met andere religies en levensbeschouwingen. Tip: breng zeker een bezoekje aan de pas gerestaureerde kapel. Onze universiteit heeft er een indrukwekkend stukje erfgoed bij!